Читать фрагмент
Отметить прочитанным
Прочитано

Nga historia e popullit grek (2023)

Объем: 30 страниц
Grekët janë njerëzit që përbëjnë popullsinë kryesore të Greqisë, Qipros. Emri grekë iu dha në kohët e lashta nga romakët sipas emrit të një prej fiseve të vogla të kolonistëve helenë në Italinë jugore. Populli helen filloi të merrte formë rreth shekullit të 12-të. para Krishtit e. si rezultat i përzierjes së banorëve më të lashtë të Greqisë, pellazgëve, me të ardhur nga Azia e Vogël (tirsenë, karianë etj.), të cilët, nga ana tjetër, vinin nga stepat e Uraleve Jugore (ku ishte indoja më e lashtë. -U formua bashkësia evropiane), dhe fise nga veriperëndimi i Gadishullit Ballkanik, të cilët atëherë përbëheshin kryesisht nga katër fise: akejtë, jonianët, eolët, dorianët dhe disa të tjerë më të vegjël.